Както се вижда при един течащ прибор с 5 капки на минута се достигат годишни обеми от над 600 l, а при 3 прибора почти 2000 l, което е достатъчно да задоволи нуждите на 1 човек за почти две седмици (при 150 l/d).

Броят на неизправните прибори при хотели, офис сгради и други може да бъде голям и ако не се вземат мерки разходите за заплащане на тази вода могат да са значителни.

При промишлени площадки където част от водопроводната мрежа е положена в земята течовете могат да бъдат сериозни и да не се открият в дълги периоди от време тъй като само в малка част от случаите тези води излизат на повърхността на повърхността.

Международната асоциация по водите разработи в таблична форма компонентите на водния баланс, с които ВиК дружествата да оценят отделните компоненти на питейната вода. По късно тази таблица беше въведена в българското законодателтсво с НАРЕДБА № 1от 5 май 2006 г.за утвърждаване на Методика за определяне на допустимите загуби на вода във водоснабдителните системи.  По-долу е представена самата таблица.