На 14 декември 2019 се проведе Осемнадесето издание на Годишните награди за постижения в областта на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България – „Сграда на годината”. Тази година заедно с нашите партньори Е-АРХ ООД, Ситискейп ЕООД и „Стефан Добрев – Архитектура и Дизайн” ЕООД, имахме удоволствието и честа да участваме в три от 11-те категории с 5 проекта, от които 4 получиха следните награди:

Първа Награда в Категория ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ ДО 10 000 M2. РЗП

„КОРАЛ РЕЗИДЕНС“

ИНВЕСТИТОР:
„Планекс Инвест“ ООД
АРХИТЕКТ:
„Е-Арх Студио“, арх. Мартин Христов
ИЗПЪЛНИТЕЛ:
„Планекс“ ЕООД
„Корал Резиденс“ е жилищен комплекс, състоящ се от две сгради, разположени на главния път Варна – Златни пясъци. Площта на терена е 4226 m2, Застроената площ е 1 279 m2, а общото РЗП е 6 832 m2. В озеленения вътрешен парк са проектирани зони за отдих и почивка, детска площадка и басейн.

Първа награда в Категория ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

„УЕЙВ РЕСОРТ“

ИНВЕСТИТОР:
„Ахелой Проджект“ ООД
АРХИТЕКТ:
„Е-Арх Студио“ арх. Мартин Христов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:
„Планекс Бургас“ ООД
Wave Resort e ваканционен комплекс, разположен между Ахелой и Поморие на главния път Варна- Бургас, с РЗП от 42 228 m2.  Върху площ от близо 50 дка, с директен излаз на плажната ивица, са разположени паркинг за автомобили и автобуси, П-образното хотелско тяло, паркова зона с басейн, c водна площ близо 4000 m2 и зелена буферна ивица, аквапарк, уелнес център, детски клуб и амфитеатър, обособени в отделни сгради.
Хотелската част се състои от 426 луксозни стаи и апартаменти. Стаите, разположени на приземно ниво разполагат с достъп до собствени басейни – лагуни. Концепцията на комплекса е съобразена, така че всяка стая да има морска панорама, както и всички ресторанти, фоайета и спа центъра.
Комплексът включва четири ресторанта, както и конферентна зала с 450 места.
Спа-центърът е с площ 2500 m2 и разполага със закрит басейн, фитнес център, зала за йога, богато остъклени и отделени от потока на движение на хора чрез паркова зона.

Награда в Категория BUILDING INNOVATION AWARD

„РЕЗИДЕНЦИЯ ЛОЗЕНЕЦ“

ИНВЕСТИТОР:
„ВЕНИД“ ООД

АРХИТЕКТ: „Стефан Добрев – Архитектура и Дизайн” ЕООД, главен проектант: арх. Стефан Добрев, проектант: арх. Ради Аврамов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:
„ВЕНИД“ ООД

Резиденция Лозенец е луксозна жилищна мултифункционална сграда, разположена в централна част на гр. София. В новата сграда се помещават главно луксозни жилища, но също така и офиси, мултифункционална зала, басейн, ресторант и др. Застроената площ е 808,20 m2, а общо РЗП 8 626,35 m2 и зелените площи са 890,18 m2.
Резиденция Лозенец е иновативна и като типология – обитателите разполагат с обширен входен вестибюл и зони за обществено обслужване като полифункционална зала, клубен ресторант, СПА, плувен басейн и озеленени пространства.

Специална награда „Награда за публиката“

„МАГАЗИН ЗА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ ФАНТАСТИКО- ОБЕКТ 30 – ЕТАП 1 И МАГАЗИНИ ЗА ПРОМИШЛЕНИ СТОКИ, АТЕЛИЕ ЗА ХИМИЧЕСКО ЧИСТЕНЕ И АПТЕКА – ЕТАП 2.“

ИНВЕСТИТОР:
ВИНТЕРКО-БГ ЕООД

АРХИТЕКТ:
„Ситискейп“, арх. Гергана Милушева

ИЗПЪЛНИТЕЛ:
„БС Конструкция“ АД
Сградата е разположена на бул. Черни връх в непосредствена близост до пътния възел с околовръстен път и подножието на планина Витоша, гр. София.
Инвестиционният проект представлява пристройка към съществуващ магазин от търговската верига на първи етап, която да помести новият, модернизиран магазин за хранителни стоки, като на втори етап, съществуващата сграда се трансформира в търговски център с допълващи обществено-обслужващи функции – магазин за черна и бяла техника, оптика, магазин за хранителни добавки, ателие за химическо чистене и денонощна аптека.
Сградата е със застроена площ 4 088.90 m2, а разгъната застроена площ е 8 659.90 m2. Общият брой на паркоместата за клиенти е 191 бр.

БЛАГОДАРИМ НА НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ-АРХИТЕКТИ И ИНВЕСТИТОРИ ЗА ДОВЕРИЕТО И ДОБРАТА СЪВМЕСТНА РАБОТА!
Източник: http://buildingoftheyear.bg/bg/buildings